Friday, September 14, 2012

Samsung Galaxy S3 vs. Iphone 5: Battle of Human vs Hipster

Built for human..
or
Built for hipster..

Kita kini kembali dengan pertarungan head to head antara Samsung S3 vs Iphone 5. Walaupun dari awal review ni aku tau siapa pemenang die, tapi since ade sesetengah masih menganggap produk Apple terbaru, Iphone 5 adalah yang terhebat abad ini tanpa membuat sebarang homework untuk mengkaji spesifikasinya, so aku buat jugak review ni. Let the battle begins!

Physical Appearance
S3 mempunyai thickness 8.6mm dan berat 133g manakala Iphone 5 pula adalah lebih nipis, 7.8mm dan 112g. Maka Iphone adalah 21g lebih nipis dari Samsung S3.

Jadi it's a win product for Iphone 5 jika nipis dan ringan menjadi kriteria dalam mencari telefon idaman - Iphone 5

S3 mempunyai kelebaran skrin sebanyak 4.8" manakala Iphone 5 masih mengekalkan 4" screen display. Jadi it's a win for S3 jika kelebaran skrin menjadi kriteria - Samsung S3


Battery Capacity
Seperti yang kita sudah maklum kapasiti battery untuk S3 ialah 2100mAh. Tapi mengikut kenyataan rasmi pihak Apple ketika presentation di San Francisco dua hari yang lepas, Apple hanya menyatakan 8 jam talk time tapi tidak pula kapasiti battery yg sebenar. Jadi, mengikut anggaran aku, jika Samsung S3 mempunyai 12 jam talk time dengan 2100mAh battery capacity, dengan 8 jam talk time untuk Iphone, kapasiti battery ialah approx 1400mAh. Kemungkinan juga kapasiti bateri Iphone 5 similar dengan kapasiti Iphone 4S, tapi nowhere near to 2100mAh. - Samsung S3 

As for screen strength, tiada kenyataan rasmi dari Apple tapi sumber mengatakan Gorilla Glass 2 akan digunakan. Bagi S3, it is well-known already that Gorilla Glass 2 is used. 

Processor, OS & RAM Memory
Samsung S3 mempunyai quad-core processor dengan Ice Cream Sandwich operating system. Berbanding dengan Iphone 5, yang juga tidak dinyatakan berapa core yang digunakan, Apple hanya menyatakan A6 chip adalah lebih pantas dari A5. iOS 6 digunakan dan RAM Memory juga tidak dinyatakan secara rasmi. Tapi mengikut analisis pakar tech, kemungkinan Iphone 5 hanya mempunyai dual-core. Jadi berdasarkan sumber yang ada buat masa ini, S3 is the winner - Samsung S3

Camera
Kedua-dua telefon pintar ini mempunyai 8MP, stabilization mode, better low-light performance dan 1080hp untuk video recording. Ape yang membezakan kedua2 telefon ini ialah, Iphone 5 mempunyai Panoramic Mode. 


Manakala bagi S2 pula, ia mempunyai smile detection & blink detection. Bagi front camera pula, S3 mempunyai 1.9MP dan Iphone 5, seperti biasa, tidak dinyatakan secara rasmi. Tapi sumber mengatakan ia adalah 1.2MP. Mengikut sumber ini, buat masa ini, S3 menang untuk bahagian ini. - Samsung S3

Storage
Samsung S3 dan Iphone 5 mempunyai storage yang sama 16GB/32GB/64GB. Perbezaan ketara ialah untuk S3 dan juga telefon Android yang lain, Android memberi fleksibiliti kepada penggunanya untuk menambah storage menggunakan Micro SD jika 64GB masih tidak cukup. Tapi tidak pada Iphone 5 dan juga generasi Iphone yang sebelum ini. No expanding storage for Iphone 5. - Samsung S3

Conclusion
Seperti yang aku mention sebelum ini, dari awal lagi aku da boleh agak siapakah pemenang dia, cuma aku masih nk buat review. Untuk menunjukkan apa yang terang lagi bersuluh. Tapi jika korang masih lagi berhasrat untuk memiliki Iphone 5, silakan. I won't stop you.

But if you asked, as an Iphone user too, aku akan cakap it's simply not worth it to let your 4th generation phone for this. Kalau sape yang baru nak pakai, you can consider this tapi I would recommend more on Samsung S3, provided Apple maintain the same price like Iphone 4s. If it's cheaper, just go for Iphone 5 =)

Cuma aku ingin bertanya atas dasar ingin tahu. Dengan banyak spesifikasi yang dirahsiakan oleh Apple, are you still willing to spend your money? Jangan disebabkan trend dan style, korang tak kisah untuk spend more money for something less. Tak berbaloi jika bayar mahal utk phone yang mempunyai spesifikasi yang lebih kurang sama tapi murah, just because it's not Apple. Jangan sampai jadi camni...

2 comments:

  1. nak cakap jugak...
    kalau ikut teknologi chip yg digunapakai utk a6, yakni arm cortex a15, juga teknologi 4g lte, pssibly dual core... sbb as far as i know, 4g lte hanya pssible utk dual core... maybe 1.4ghz kot...
    about panoramic view, rasanya mcm sama je mcm panoramic shot utk high end android ICS yg lain...
    RAM pon x dimention, but as a wild guess aku rs 1gb ram...
    mebi x salah kalau aku mention kat sini iphone user dpt 5gb cloud storage(correct me), while s3 buyer entitled up to 50gb dropbox cloud storage for 2 years...
    tp display retina iphone mmg superb... wlpn skrin size dah dibesarkan, still maintain around 326dpi...
    n one more thing. at first glance, aku agak iphone 5 bole pegang title toughest phone...
    steel unibody, only glass/plastic kat bwh n ats(for better signal reception, correct me if im wrong), kalau wat drop test mesti lulus ngan cemerlang ni... tp tekaan je la... kene tggu la review dr pro tester...
    papepon sbgi pesanan, be a smart buyer... jgn jd kawnan kambing duk ikut je ape sume buat

    ReplyDelete
  2. kah kah.. iphone dngan samsung "gah" sebab publisiti je.. tapi bila dah beli n penah pakai hancur..
    last2 sony gak menang.. aku baru angkat Xperia Ion 10 Jan 2013,sblum ni guna ipad2 16gb,iphone 16gb,galaxy.. Sony publisiti takde la hebat mcm iphone,tapi
    screen display FULL HD (betul2 full),
    Website view FULL HD,
    camera 12MP (betul2 full),
    Record FULL HD (takde glitch/whiter),
    Body casing Aluminium,
    Processor 1.5Ghz

    #pendapat aku,ni memang high-end phone smpai tgh tahun 2014
    #Youtube Display 100% HD
    #Tak mcm iphone/ipad = Youtube video hancur pixel bla tgk
    #Video cantik sebab Ion guna Bravia Engine (tech yg diguna dlm Bravia LCD TV)


    ###aku kagum+excited sebab wlaupun saiz kecil,pakai bateri je.. tapi display quality boleh beat LED Screen FULL HD 1920X1080 saiz gedabak 42" yg aku guna hari2 main game(Radeon 7850HD) wlaupun tv ni pakai soket 240VAC.

    Note: brand SONY tau, BUKAN Sony Ericsson=(suck)

    ReplyDelete

Anything to say? Do share but any provocative/flaming comment from keyboard warriors will not be entertained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...